29 juni 2011

Bada

Känns inte kul att jobba till kl 16 dagar som den här.. Man vill ju bli brun och bada.
Men idag har vi äntligen kommit iväg till simhallen med simskola iallfall. Vi har missat 3 gånger nu p.g.a minisemester och lilltösens magont. Men som sagt, idag var hon pigg igen och det var skööönt att få simma lite.
Och det är så roligt, nu kan hon faktiskt simma på riktigt. Inte långt än, men riktigt rätt och duktigt.

Inköp i midsommar

Detta vackra träd gjort i ståltråd, kommer att bli riktigt fint i fönstret till hösten.
Och denna urcoola groda är kanske inte så vacker men den kommer att ta hand om tösens glasögon om nätterna, vilket känns väldigt praktiskt.

Båda är inköpta i Hantverksbyn, Falkängen

28 juni 2011

Festlig kyckling gratäng

Den här rätten gör vi ganska ofta hemma.
Festlig, men ändå enkel.

Du behöver
4-5 kycklingfiléer
500g bandspagetti, kokas
2 paprikor, skivad eller hackad
riven ost

Sås
3 msk smör
1 1/2 tsk paprikapulver
1 1/2 tsk curry
1 msk mjöl
3 dl grädde
1 tsk soja
1 krm salt
1-2 krm grillkrydda
3 dl kycklingbuljong

Gör så här

Skär kycklingen i skivor och stek med salt och grillkrydda eller peppar.
Koka spagetti enligt anvisning och slå av vattnet.

Smält smöret i en kastrull, tillsätt curry och paprikapulver, fräs en stund.
Strö över mjöl, blanda ner grädde, soja och buljong, låt sjuda upp under vispning. Krydda med salt och grillkydda.

Blanda ner kyckling och paprika, koka såsen i 5 min.
Smörj en ugnsform, slå i spagettin, häll såsen över, rör gärna om lite.
Strö över riven ost och gratinera i ugn 220 grader i 20 minuter tills den fått fin färg.
Om alla ingredienserna är varma redan innan så går det fortare.
Smaklig måltid, lite sallad eller gurka och ett glas rött sen har ni en riktigt trevlig middag.

Denna gången drack vi ett ekoligiskt rödvin till.
Il nostro Ett rött ekologiskt vin som passar till kyckling, perfekt.


Fruktig, aningen bränd smak med inslag av mörka bär, färska örter och lakrits.
Endast 55kr / flaska - och prisvärt

27 juni 2011

Saras jordgubbs cheesecake

Nu är vi hemma igen med återladdade batterier efter en härlig och avkopplande långhelg.
Här kommer receptet på den supergoda cheesecaken som vi åt på midsommar. Receptet är hittat hos Matklubben.se
Ingredienser
Botten
100 g smör
3 dl strösocker
1 ½ dl vetemjöl
4 msk kakao
1 ½ tsk vaniljsocker
2 ägg

Fyllning
7 passionsfrukter
200 g philadelphiaost, rumsvarm
2 dl strösocker
1 ½ tsk vaniljsocker
3 äggulor
3 dl vispgrädde
1 ½ dl jordgubbar, mosade

Garnering:
Riven mörk choklad eller jordgubbar

Gör så här
Sätt ugnen på 175°

Smörj och bröa en form med löstagbar kant, ca 24 cm.

Smält smöret. Blanda alla torra ingredienser i en bunke. Rör ner smöret och äggen, ett i taget.
Häll smeten i formen.

Grädda kakan i mitten av ugnen cirka 12 minuter.
Kakan stelnar ytterligare när den kallnar.
Låt kakan svalna helt, men ta den inte ur formen.

Dela passionsfrukterna och gröp ur dem.
Mixa dem och sila dem genom en sil. Spara saften.

Vispa ost, socker, vaniljsocker till en slät smet.
Rör ner äggulorna, en i taget.

Vispa grädden ganska hårt och vänd ner den tillsammans med passionssaften och jordgubbarna.

Häll smeten över botten. Täck över och frys tårtan minst 4 timmar. Gärna över natten.

Ta fram den 15-20 minuter innan servering och garnera med riven choklad eller jordgubbar.

26 juni 2011

Qvarnstensgruvan

Midsommardagens eftermiddag tog vi tillfället att turista lite i området och körde upp på Lugnåsberget där det finns en Kvarnstensgruva.
En mysig vandring genom lummig skog tog oss till en jättemysig liten gruva. Lite lagom läskigt för barnen.



Helt klart värt ett besök när man är i närheten tycker jag. Lite aktiviteter, lite upptäcktsfärd, en guidad tur och lite glass. Jag älskar Klings glass som inte finns att köpa hemma tyvärr.
Kalkstenen där fick oss att känna oss lite hemma på Öland.


Dessa fina konstverk föreställer fjällakarlar i naturlig storlek som just håller på med att bryta loss en kvarnsten.

25 juni 2011

Midsommar

Hoppas att ni alla har haft en trevlig midsommar så här långt.
Det har vi verkligen haft.
Igår fick flickorna dansa runt stången med krans i håret, utan regn. Efteråt tog jag en mysig vandring i alla hantverksbodarna, mina inköp ska jag fota när jag kommer hem.
Till lunch blev vi bjudna på ett traditionellt midsommarbord.

På kvällen samlades halva makens släkt, det är så roligt när barnen får träffa sina kusiner.
Då åt vi en riktigt god grillbuffé, tack Sara för att du ordnat så gott.


Vi testade Berlina, ett tyskt ekologiskt vin som var riktigt, riktigt gott.
Halvtorr, ungdomlig smak med inslag av päron, gröna marmeladkulor och citrus. 59kr/flaska

Till efterätt fick vi en uuunderbar cheesecake, jag hoppas jag har med mig receptet hem när vi reser här ifrån :-D

24 juni 2011

Jasminen blommar.

Känner ni doften?
Vi har en Smultronjasmin i trädgården och den doftar så underbart.
En fördel med att det blåser en del nu är ju att doften sprider sig extra mycket.

23 juni 2011

Rabarbermuffins med nöttäcke

Nu är det äntligen dags att resa bort igen, i eftermiddag bär det av.
Det ska bli så skönt. Denna gången är det bl.a Falkängen som kommer att få sig ett besök. Jättehärligt ställe med massor av trevliga hantverksbodar. Vi hoppas kunna få oss ett par varv runt midsommarstången där också, utan regn.

För er som stannar hemma i midsommar.
Varför inte prova att baka dessa härliga sommar muffins!
Ni som får oss som gäster... Ni behöver inte baka, för dessa följer med oss till er eftersom att jag har fryst in dem i burken som ni glömde här senast..:-D

Riktigt goda muffins, härligt saftiga av rabarber i mitten och gott "smul" ovanpå.
ca 12 st

Kanel och hasselnötssmul
3/4 dl vetemjöl
1 tsk kanel
1/2 dl strösocker
3/4 dl hasselnötter
60 g smör & rapsolja

Muffinsmet
100 g smör och rapsolja
1 1/4 dl strösocker
1 ägg
1 dl turkisk yoghurt eller gräddfil
2 1/2 dl vetemöl
1/2 msk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
275 g rabarber (+ 1/2 dl florsocker)

Gör så här

Gör kanel och hasselnötssmulet först i mixern.
Häll mjöl, kanel, socker och hasselnötter i mixern och kör några sekunder så att nötterna blir grov hackade.
Blanda smör med mjöl/nöt blandning till en grovgrynig massa.
Låt stå i kylen under tiden muffinssmeten görs iordning.

Skölj och ansa rabarbern och skär den i 2 cm långa bitar. Lägg den i en skål och strö över florsockret.

Rör smör och socker ljust och poröst.
Tillsätt ägget och rör ytterligare en stund.
Rör ner yoghurten.
Sikta ned de torra ingredienserna för sig och blanda hastigt ned dem i smeten.
Häll upp smeten i formarna. Använd gärna muffinsplåt eller riktigt stadiga formar.
Tryck ned rabarbern tätt i smeten (det ska vara proppat med rabarber!)
Låt stå och vila i kylen ett tag / från en halvtimme till flera timmar.
Sätt under tiden ugnen på 180 grader

Toppa med nötblandningen och grädda i 20 minuter.

Önskar er alla en trevlig midsommar!

22 juni 2011

Guldgruva i trädgården

Det är en riktig liten guldgruva vi har i hörnet av trädgården. Här är det bara barnen som plockar och det gör de hur mycket de vill.

21 juni 2011

Vad jag har i lunchlådan

Ska bli riktigt trevligt på jobbet idag, i alla fall på rasterna :)
För till frukost ligger dessa äggmuffins i min låda och väntar. Jag har tillsatt fint hackad röd paprika och egen odlad färsk röd chili. Kommer att bli en bra frukost.

Till lunch blir det inte sämre. För då öppnar jag lådan där jag blandat

Kokt nypotatis
varmrökt lax
kokt ägg
egen odlad sallad
egen odlade körsbärstomater
paprika
gurka
majs

Det ser så här gott ut


Och jag är övertygad om att det kommer att smaka ännu bättre.

20 juni 2011

Smälta jordgubbar

I lördags morse sprang lilltjejen ut nakenfis till jordgubbslandet och plockade 5 st jordgubbar som hon sedan skulle smälta.
Jag tyckte det var en utmärkt ide. Men jag skulle hellre kalla det för att koka sylt :-)
Som sagt först ut naken i 15 grader (kallt) sedan in och tvättade sina jordgubbar själv. Att hon skulle ha just 5 st det hade hon bestämt själv. Så här efteråt måste jag säga att det var precis lagom. Sen blev jordgubbarna skurna och blandade i en gryta med 1 msk socker.
Efter några minuters kokande, blandande och mosande med gaffel så hade ju lillstumpan kokat sin egen jordgubbs sylt som hon sedan omsorgsfullt dekorerade sin mannagrynsgröt med. Dessutom tog hon fotot alldeles själv.


Jag är själv imponerad.. Det här kallar jag guldkant på frukoststunden.

19 juni 2011

Vinnare

I kväll i regnet spelad tjejerna sista seriematchen innan säsongs-uppehållet.
Vinst igen.
8 vinster och 1 förlust och en målskillnad på 33-7 är mycket, mycket bra kämpat.
Det är så roligt att se dem spela.

Söndagsfrukost - ägg muffins

Önskar er alla en underbar söndag.
Själv åker jag iväg och jobbar hela dagen. I min frukost/lunchlåda har jag dessa godingar som
numer har blivit en konkurent till min ägg & baconfrukost
Nämligen äggmuffins.
Jättegott, och enkelt och man har 30 minuter till övers innan frukost.

Du behöver till 6 stycken :
5 ägg
1/2 dl grädde
1 dl god ost
1 pkt bacon
salt och nymalen peppar

Gör så här
Ställ ugnen på 200 grader.
Klipp baconet och bryn. Vispa ihop ägg, grädde, ost, salt och peppar.
Vänd ner baconet.
Häll upp i stadiga muffinsformar, ställ gärna formarna i ett muffinsjärn så att de inte rinner ut.
Grädda i mitten av ugnen i ca 20 minuter, eller tills de har fått fin färg.

De här passar även bra att ha med i luchlådan, funkar bra att micra faktiskt. Och passar utmärkt på picknic.

För variation, blanda även ner lite annat gott i äggblandningen, te.x chili, lök, majs, purjolök, champinjoner, paprika, tomat mm.

18 juni 2011

Mozzarella fylld skinksnitzeln

Tack för er omtanke vänner. Jag mår mycket bättre nu och nu är det full fart igen.

Förlåt mig Jenny, men nu norpar jag ditt recept IGEN.. Men varför lusläsa massa kokböcker när jag har dig :-D

En god, supersnabb och enkel middag till helgen?
Mozzarellafylld skinksnitzel tar inte längre tid än vad de stuvade makaronerna och köttbullarna gör.
Passar fint till ugnsbakade tomater och klyftpotatis. Lägg sen till en fräsch sallad och en god sås, så står det en riktig fin middag på bordet.

Gör så här

Banka ut skinksnitzlarna, räkna med 2 st per portion.
Salta och peppra.
Lägg ihop dem två och två med en rejäl bit mozzarellaost i mitten och
stek sedan i smörad stekpanna tills köttet är genomstek.

Lätt som en plätt.

Nästa gång jag gör det här så måste jag testa att lägga lite färsk chili inuti tillsammans med osten, tror att det kan vara pricken över i:et.

16 juni 2011

Skolavslutning

Idag är en riktigt härlig skolavslutningsdag.
Jag har tagit semester heeela dagen, vilket känns väldigt lyxigt efter senaste tidens jobb, jobb och jobb.
Först stod det hårsalong på schemat, lill-tjejen ville ha inbakade flätor och stora tjejen ville ha stora fina lockar.
Lilla och stora förresten, till hösten börjar de 1:an och 4:an, mina små bebisar...
Efter att barnen varit en liten stund i skolan bar det av till kyrkan för lite fin sång och fotografering o.s.v
Eftersom det är barnens högtidsdag så fick de välja lunchen och då blir det ju såklart Gyllene Måsen.
För att hitta lite lite hetta i maten får det bli några chili-cheese toppar.

Dagens fika är också på begäran av barnen, en favorit i repris, Daimcheesecake med färska jordgubbar.

Eftermiddagen ägnade vi åt att ta det lugnt innan det var dags för stora tjejen och åka på säsongen sista fotbollsträning.

En bra dag med guldkant helt enkelt.

14 juni 2011

Här är det en riktigt usel fotograf som varit framme, men visst blir man sugen.

Vi har skördat de första jordgubbarna och de hamnade såklart i barnens fruktlåda med till skolan.
Hög tid att äta mer sallad.
De här svärmor, de har jag grävt upp hos dig, de blommar så fint nu.
Vad är en trädgård utan en älskad akleja?

Doft av kaprifol.. det börjar närma sig.
Vallmon är klart cool och dekorativ i detta sprickfärdiga stadium
Trädgårdens drottning just nu är nog ändå den här skönheten.

13 juni 2011

Pool party



Efter jobbet idag trodde jag att jag skulle hämta 2 trötta barn från fritids, laga mat och sen var det kvällen.
HA, trodde jag ja..
Nej, 4 barn blev det, som det skulle gräddas pannkakor till och som sedan skulle ha poolparty :D
Men spontana fester är ju härliga, så det var ju bara att haka på.

12 juni 2011

Paus

Nu blir det lite paus här ett par dagar.
Det blir inget bak eller god mat och inga mysiga utflykter.
Det finns helt enkelt ingen guldkant på min vardag just nu då jag sedan i onsdags är väldigt off p.g.a magkatarr..
Det dröjer nog ett par dagar till innan jag är på fötter med matlust igen.
Jag hade som tur var lite recept på lager, med de räckte inte hela vägen ;)
Idag ska jag i allafall försöka resa mig ur sängen och åka och titta när stora tjejen och hennes lag "spöar skiten" ur grannstadens lag. :-D
Det första vettiga jag gjort på länge nu.

11 juni 2011

Smulpaj med hallon & blåbär

Smulpaj med hallon och blåbär 4 pers

2 1/2 dl vetemjöl
2 msk socker
100g smör

Fyllning

5 dl bär
3 msk socker
2 tsk potatismjöl


Gör så här

Sätt ugnen på 225 grader
Blanda smör, mjöl och socker i en bunke till en grynig massa.
Lägg bären i en ugnsfast form.
Blanda socker och potatismjöl, strö det över bären.
Strö över smuldegen.
Grädda mitt i ugnen ca 20 min.

Serveringstips - vaniljvisp eller god vaniljglass.

10 juni 2011

Frozen cheesecake med daim

Till helgens fika kan jag varmt rekomendera den här godingen serverad med färska jordgubbar.

Det här behöver du

300 gram Philadelphiaost
4 äggulor
1 1/4 dl strösocker
2 msk vaniljsocker
4 stycken äggvitor
3 1/2 dl grädde
3- 4 dubbel-daim
1/3 pkt digestiv
Serveras med jordgubbar och daimkulor

Gör så här

Smula ner digestiven i formen innan du börjar med smeten.
Vill du ha en ”fast ” botten så smält ner lite smör och arbetat ihop med smulorna innan du pressar ut i formen.
Finhacka sedan daimen.
Separera äggulor från äggvitor i olika bunkar.
Blanda äggulorna med färskost, vaniljsocker och strösocker – vispa tillsammans till en slät smet. Rör till sist ner daimen i ägguleblandningen.
Vispa grädden i en skål och vispa den till ett ganska hårt skum, som du sedan vänder ner i daim-smeten.
Vispa äggvitor till ett hårt skum. Tänk på att det är viktigt att använda en ren visp och en ren bunke när du vispar äggvitorna (du ska kunna hålla bunken upp och ner, och äggvitorna ska inte rinna ut ) och vänd sedan ner denna i smeten också.
Häll upp smeten i en rund form med avtagbara kanter Jag hade en form på 25 cm , och täck med folie och ställ i frysen i minst 6 timmar.
Ta fram en 20-30 innan den ska serveras.

9 juni 2011

Fräsch couscous sallad




Ingredienser

3 dl couscous, kokta enligt anvisning
4 tomater
1/2 gurka
1 citron
1 msk olja
1 tsk salt
1 krm peppar

Gör så här

Skölj och tärna tomater och gurka.
Halvera och pressa saften ur citronen.
Blanda citronsaften med olja, salt och peppar.
Blanda grönsaker och dressing med couscousen.
Gott till t.ex grillade kycklingfiléer och/eller ett gott bröd.

8 juni 2011

Skåne semester

Lusläser den här guiden som jag fått låna av svärmor.
För i sommar blir det camping i vårt sydligaste landskap.
Tar tacksamt emot tips på vad vi inte får missa när vi är där.
Den finns så mycket där som vi vill se, så vi måste nog begränsa oss lite. Eller hinner man hela Skåne på 2 veckor :-D?

För övrigt så ÄR poolen på plats nu och har behaglig temperatur. NICE!

7 juni 2011

Dagen vid havet.

Igår packade jag och flickorna fikaväskan och begav oss till Kalmarsund.
Vi testade en badplats som vi aldrig varit på förut och blev mycket positiva till stället. Härligt när man kan hitta nya guldkorn så nära hemma.
Stora tjejen hade med sig en kompis och så var vi där tillsammans med en väninna och hennes barn. Tillsammans hade vi en alldeles fantastiskt härlig dag vid havet. Varmt och skönt med klarblå himmel, till och med jag badade. Kändes som en varm och skön semesterdag.

Till fika hade vi med oss goda kolasnittar, så här kommer det receptet.
Blir inte så många, ca 25 st, det är ju inte alltid man vill fylla frysen med kakor. Det är ju roligare att få baka nya när man behöver.
Foto till dessa är överflödigt (glömde ju att fota innan de blev uppätna) vi har ju alla bakat dessa förut, eller hur!! :-)

Ingredienser

100 g mjukt smör
1 dl strösocker
2 msk ljus sirap
2.25 dl vetemjöl
0.5 tsk bikarbonat
1 tsk vaniljsocker
(1 tsk malen ingefära)

Gör så här

Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa smör, strösocker och sirap krämigt.
Blanda vetemjöl, bikarbonat, vaniljsocker och malen ingefära och vänd ner det i smeten.
Dela degen och rulla ut till två längder.
Lägg längderna på en plåt med bakplåtspapper och platta till dem lite. Räffla med en gaffel.
Grädda längderna gyllene i mitten av ugnen i 12-15 minuter.
Låt dem svalna en aning och skär sedan längderna på snedden. Låt kolasnittarna svalna på plåten.

6 juni 2011

Choklad cupcakes

Varför inte fira Sveriges nationaldag med en härligt chokladig cupcake?
Det här är riktigt energibomb.

Muffins

4 dl vetemjöl
2 1/2 kakao
1 1/2 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt
2 tsk vaniljsocker
170 gram smör
400 gram ljust muscovadosocker
4 ägg
3,5 dl filmjölk
24 oreokakor

Dela Oreokakorna i två delar, den halvan med den vita fyllningen på lägger du i botten på varje muffinsform, den vita fyllningen skall ligga uppåt mot dig. De andra 24 oreokakhalvorna utan vit fyllning spar du till frostingen. Hur många muffins det blir beror ju på hur stora muffinsformar du använder.
Sätt ugnen på 175 grader.
Blanda samman alla torra ingredienser förutom vaniljsockret.
Vispa smöret mjukt och krämigt, tillsätt muscovadosocker och vaniljsocker och se till att allt blandas ordentligt.
Tillsätt sedan äggen ett i taget under fortsatt vispning.
Vänd ner de torra ingredienserna växelvis med filmjölken och se till att det blir ordentligt blandat utan att överarbeta smeten.
Fyll muffinsformarna till 3/4 med smet och grädda mitt i ugnen i 18-20 minuter.
Låt dom kallna på bakgaller under bakduk.


Marshmallowsfyllning

225 gr smör
3 dl florsocker
1 1/2 tsk vaniljarom
4,8 dl Marshmallows Fluff (köpt eller hemmagjord)

Blanda samman alla ingredienser till en mjuk fyllning, fyll dina cupcakes med detta

Oreofrosting

4,8 dl grädde
4 msk florsocker
1/2 tsk vaniljarom
6 msk oreokaksmulor, smula dem ordentligt annars fastnar de i spritsen.
Vispa grädden tillsammans med florsocker och vaniljarom.
Vänd ner oreokaksmulorna i grädden.
Spritsa på cupcaken och garnera gärna med en halv Oreokaka.

5 juni 2011

+ 2 kg

Ber så mycket om ursäkt till mina gäster om det är så att era vågar visa +2 kg precis som min gör efter den här helgen!
Drick mycket vatten och ta en joggingrunda så blir det nog bra igen :D

Vi plockade ut det som är favoriterna just nu så klart.
En kväll blev det Chilimarinerade kycklingspett med ugnspotatis.
Nästa kväll grillade vi kött och gjorde baconlindat potatismos.
Och så fick barnen önska en kväll och då blev det kyckling tacos.

Lite vin till maten blev det också.
Till det grillade köttet fick det bli
Lindemans Bin 45


Fruktig, aningen bränd smak med inslag av svarta vinbär, lakrits, vanilj och gräs.
82kr / flaska

4 juni 2011

Tiden går så fort och man tycker att man inte hinner med.
Sommaren är faktiskt redan här och visst hinner man med att njuta mitt i allt annat.

Barnen har tagit sina första dopp.
De har fångat grodyngel och jagat fisk.
Vi har spenderat några timmar vid vattnet och bara myst.
Vi har ätit våra första jordgubbar, inte de egenodlade, men ändå..

Salladen och rädisorna som vi odlar själva, de är också plockade ätna av.

Blomlådorna är färdigplanterade..

Nice... Känns skönt, lite senaste laget.