30 april 2011

Bilder från trädgården igen

Önskar er som läser en trevlig och skön valborg.

Gick en runda idag igen, det händer verkligen mycket och snabbt nu.
Mina älskade, älskade tulpaner


Spirean brukar inte vara riktigt så här tidig vad jag minns

Päronen blommar, kanske får vi frukt för första gången i år.

Äppelträdet är totalt översållat av vackra knoppar
Plommoneträdet har kommit lite längre, det finns massor av blommor

Syren häcken blommar för första gången, ska bli kul att få se dem

Vinbären är i full blom, känns tidigt?

Kunde inte låta bli att fota dessa inbjudande "chokladbollar" som låg övergivna i barnens conditori.

Färsbiff med fetaost soltorkade tomater och oliver

Oj oj oj, vad gott det här var. Gjorde järpar och hackade ner lite godsaker i och det blev verkligen gott.

Om man bara byter ut el tar bort ströbrödet så är det GI vänligt också.
Jag brukar göra ganska mycket när jag lagar mat, biffar el järpar är ju perfekt att stoppa i matlådan.

För ca 15 st..

Ingredienser

800 g bland- el nötfärs
1 1/4 dl ströbröd
2 dl mjölk
1 gul lök
salt och malen vitpeppar
2 ägg
1 dl soltorkade tomater
1 dl svarta oliver
2 tomater
ca 60 g fetaost

Gör så här

Låt ströbrödet svälla i mjölken minst 10 minuter.
Hacka löken fint och fräs den.
Arbeta in saltet i färsen.
Hacka oliver och soltorkade tomater.
Blanda färsen med ströbröd, mölk, ägg, lök och de soltorkade tomaterna.
Vänd ner oliverna sist.

Sätt ugnen på 275°.
Forma färsen till jämna biffar el järpar.
Bryn dem på medelvärme och lägg i en ugnssäker form.

Skiva tomaten och lägg på biffarna och strö över fetaosten.
Gratinera det hela i ugnen i 15 minuter.

Servera med en god sallad el kanske med potatis och tex broccoli


MUMS

29 april 2011

Grillsäsong

Idag har jag semester, det ska bli så skönt. Hoppas på fint väder hela dagen, för jag vill vara ute, ute, ute.

Nu är verkligen grillsäsongen i full gång.
Den här gången blev det grillspett av skinkstek och kyckling, tomater, lök och paprika
Till det en god sallad och hemlagad potatisgratäng.
Jag håller på och testar mig fram med marinaderna, jag kan inte hitta den där perfekta.
Denna gången gjorde jag en baserad på soja, men den föll mig inte riktigt i smaken och köttet blev för mörkt enligt mig.
Därför efterlyser jag ditt bästa marinad recept!!! Har du något superrecept du vill dela med dig av?

28 april 2011

Vackert väder och påsklov

Som bäddat för picknick.
Det blev en tur till havet.
Kort promenad över en gammal vacker bro och sedan fika i vassen framför glittrande hav.
Kaffe, påskmust, hallongrottor och kärleksmums stod det på menyn.
Här går Ölandsbron och gamla fina Svinöbron parallellt, vackert tycker jag.

27 april 2011

kakor med apelsinchoklad

Dessa kakor är lite väl mastiga tycker jag, mer godis än kaka. Men goda...

ca 20 st
200 gram smör
1 dl strösocker
4 1/2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 vaniljsocker
ca 20 chokladbitar
ca 20 noblesse

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda smör och socker i en skål, tillsätt de torra ingredienserna och arbeta ihop det till en deg.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar.
Gör en liten grop i varje boll och tryck i en chokladbit. Den här gången valde jag den här.



Grädda mitt i ugnen ca 10 min
När du tagit ut dem ur ugnen lägger du på en Noblesse

26 april 2011

Kroppkakor

Såklart så åt vi kroppkakor också när vi var på Öland. Vi tjejer i familjen älskar öländska kroppkakor. Vi brukar stanna i Arontorp och äta. Inte för att de har öns godaste, utan för att restaurangen ligger bra till och de är klart godkända. Barnen äter, dvs då är alla nöjda :-D

25 april 2011

Tur vid sjön

Idag har jag och tjejerna varit iväg och tittat när maken spelade fotbollsmatch.
Vi passade på att ta en tur vid den lokala sjön. Det var riktigt sommarvarmt och vackert, kunde lika gärna ha varit juli.

Inte utan att vi blev lite badsugna


Där fanns det massor av Liljekonvaljer i knopp, lite väl tidigt, här brukar de blomma lagom till morsdag och det är ju 5 veckor kvar.

Underbara Nunnedalen

Igår tog vi en tripp till Öland.
Detta är något vi har längtat länge efter hela familjen.
Nunnedalen är verklingen värd resan, varje gång. Och nu så här års är det helt fantastiskt med alla sippor mm.
Gulsippor finns inte hemma hos oss, så de var extra trevliga att se.
Minst ett 10 tal olika sorters vårblommor hittade vi. Det fanns säkert fler som gömde sig i mängden.
De här är väl ändå lite tidigt uppe?
Sagolika Nunnedalen, vi hinner knappt inte mer än öppna bildörren förrän båda tjejerna försvinner in i en magisk värld. Varje gång vi kommer dit letar de upp sig varsin vandringsstav och sen leker de Barda, letar efter portaler de ska gå igenom osv..
Och jag förstår dem, man får en magisk känsla i kroppen av att vara där.
Här står mina tjejer och ska just gå igenom en av sina portaler som de fann på vägen
i stort sett hela dalen är insvept i denna murgröna som klättrar på träden.
Överallt finns vackra skyltar som visar vägen, här mot en av våra fikaplatser.
En fördjupning i berget där det är perfekt att duka upp för picknick

Har ni aldrig varit där? SHIT POMMFRITT gör det nästa gång ni är i närheten...Ett måste...

24 april 2011

Grillad entrecot

Åh, vad gott.
En god köttbit
En god sallad
Ett gott vin
sen är hela dagen räddad :-)
Här åt vi en underbar grillmiddag med grillad entrecot. Sallad med bl.a gurka, paprika, tomat och mozzarellakulor.
Eftersom att vi är väldigt förtjusta i kalla färdiga bearnaise såser provar vi de flesta. Vi brukar äta chillibearnaise, men den här gången provade vi Rydbergs nyhet Grill
Vi rekommenderar starkt, mycket god.

Till detta drack vi Casillero del Diablo Merlot (nr 4567) 74 kr
Mycket fruktig smak med fatkaraktär, inslag av mörka bär, plommon, örter och choklad.
GOTT!!!

23 april 2011

Lime & Chili gryta

Här kommer receptet på supergoda Lime/chili grytan
3-4 port

500g fläskfilé
1 tsk salt
1 dl vatten
2 dl créme fraiche
2 msk kalvfond
1/2-1 tsk sambal oelek
1 tsk äkta soya
1 msk honung
saft av 1 lime

Gör så här:
Skär köttet i skivor.
Bryn i smör och salta.

Pressa limen och rör ihop saften med vatten, créme fraiche, kalvfond, sambal oelek, soya och honung.
Detta kan göras direkt i en stekpanna med lock eller i en gryta.

Lägg i köttet och låt det puttra ca 5-8 minuter.

Servera med ris eller ugnsstekt potatis och t.ex stekta grönsaker, goda grönsaker hittar du recept på HÄR
Som vanligt, äter ni GI - hoppa över potatis/ris

22 april 2011

Tacogratäng

Fredag, underbara lediga fredag.
Varför inte ta och göra en jättegod och enkel allt-i-ett?

Taco gratäng gör du så här.
Gör en potatisgratäng precis så som du brukar göra den, men varva ett lager med tacofärs i mitten också.
Toppa med lite god mozzarella och servera med en god sallad.


21 april 2011

Påsk

Idag kom lilltjejen hem med ett så fint påskpyssel.
Ett litet tovat ägg i ett fågelbo
Gick ett varv med kameran runt huset idag.



Present till mig själv

På posten kom ett litet paket med dessa vackra smycken. Handgjorda, hamrade mycket fina små silverhantverk från Marianyckelpiga.

Vem skulle inte bli överlycklig över dessa!!

20 april 2011

Min egen musli

Kan man börja dagen på något bättre sätt än med sina egna nyttiga frukostflingor i filmjölken?
Nej, jag tror inte det.




Ingredienser

1 äpple
1 apelsin, skalet
5 torkade aprikoser
5 torkade plommon
torkade päron, (mostvarande mängd som plommonen)
2 msk honung
1 tsk kanel
1 dl mandel
1 dl valnötter
1/2 dl melonkärnor
1 dl pumpafrön
1 dl solrosfrön
1/2 dl gojjibär
0,5 dl linfrö
1/2 dl dinkelflingor
1/2 dl quinoapuffar
0,5 msk solrosolja

Gör så här


1. Sätt ugnen på 125 grader.
Skär äpplet i bitar.
Lägg äpple, rivet apelsinskal, torkad frukt, honung, kanel i en mixer och mixa i någon minut.
Lägg massan i en stor skål

2. Lägg mandlar, nötter och gojjibär, hälften av solros- och pumpafrön i mixern och mixa hastigt i några sekunder. Det ska vara grova bitar. Blanda nöthacket, melonkärnor, resterande solros- och pumpafrön, linfrön , quinoapuffar och dinkelflingor med massan.

3. Smörj en ugnsplåt med solrosolja, bred ut blandningen och platta till. Sätt in i ugnen i en timme.

4. Sänk värmen till 50 grader och låt stå i 8-10 timmar.
Öppna luckan då och då för att släppa ut fukten.
Vänd gärna och smula sönder "kakan" efter halva tiden så torkar det bättre.
Ta ut plåten och bryt müslin i småbitar. Förvara i en burk med lock.

19 april 2011

Still going strong

En dryg vecka gamla och fortfarande lika fina, om inte ännu finare.

Taco pinnar



Till ca 16 st

800g nöt- el blandfärs
2 msk tacokrydda
3 vitlöksklyftor
1 1/2 tsk salt
2 1/2 dl matlagningsgrädde

Blanda färs, vitlök, salt, tacokrydda och grädde till en jämn smet.
Forma färsen till avlånga bullar.
Jag tycker det är smidigt att steka dem i ugnen ca 20 min.
Men annars går det bra att steka dem i stekpannan ca 5 min.

Äter du GI så serverar du med en god grönsallad.
Annars kan du rulla in dem i tortillabröd tillsammans med grönsaker och en god tomatsalsa.
Ett annat alternativ är att servera med potatis el pasta.

18 april 2011

Banana chocolate muffins

Igår kväll doftade det ljuvligt i huset.
Jag bakade dessa underbara muffins efter Leila Lindholms recept.





Ingredienser

150 g smör
2 st ägg
1.5 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
1 st citron, skalet
3 dl vetemjöl
1 dl kakao av god kvalitet
2 dl gräddfil
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
3 st bananer
200 g mörk kvalitetschoklad 70%

Gör så här

1. Sätt ugnen på 175 grader varmluft om du vill göra stora muffins, och 200 grader varmluft om du vill göra små.
2. Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker poröst. Rör ner smält smör, gräddfil och rivet citronskal. Blanda vetemjöl, kakao, bakpulver och salt separat, rör ner i smeten.
3. Placera ut pappersformar i en muffinsplåt. Skiva bananerna och hacka chokladen grovt.
4. Varva banan och hackad choklad med smeten i muffinsformar, spara några bitar choklad att lägga på toppen av varje muffins.
5. Fyll formarna till 2/3 och toppa med en chokladbit.
6. Grädda i cirka 20 minuter om du gör stora muffins, 12-15 minuter om du gör små.

17 april 2011

Mörrumsgryta


Ingredienser

400 g laxfilé
1 gul lök
1 stor morot
fint rivet skal från 1 citron
2 dl vatten
1 fiskbuljongtärning
1.5 msk vitvinsvinäger
2 dl grädde
1 msk maizenamjöl utrört i 2 msk vatten
1 knippa dill
1 msk smör
ev.salt och vitpeppar (jag brukar hoppa över detta)
4 portioner kokt ris, potatis eller pasta

Gör så här

Skala och hacka den gula löken fint.
Skala och riv moroten på grova sidan på ett rivjärn.
Hetta upp en kastrull med smöret och lägg i lök, citronskal och morotsrasp.
Låt det fräsa utan att få färg.
Slå på vatten och smula i fiskbuljongtärningen.
Häll i vinäger och grädde.
Låt koka upp och sedan sjuda i ca 5 min.
Red av såsen till såskonsistens med maizenavattnet.
Smaka av med salt och peppar.
Tärna laxen i 1 cm stora kuber och vänd försiktigt ner dem tillsammans med finhackad dill i den varma såsen.
Låt dra i ca 5 min och servera sedan grytan med nykokt potatis, ris eller pasta.
Kör du gi så hoppa över tillbehör i form av potatis osv och uteslut ev maizenan ur grytan

16 april 2011

Grillkväll

Efter en 12 timmars arbetslördag var det väldigt härligt att komma hem och grillen redan var i full gång. Maken bjöd på en underbar middag. Snacka om lyxigt.

Godaste kaffedrinken

Den här godingen sätter guldkant på vilken lördagkväll som helst.


Häll ca 3 cl Xante i ett glas
lägg i 2 rutor riktigt god mjölkchoklad
fyll på med 1 1/2 dl kaffe
toppa med en stor klick vispad grädde.

MUMS!!!