31 mars 2011

Idag är ingen vanlig dag

Idag är dotterns 10-års dag.
Detta ska vi fira med god fika
och till middag serveras hennes favvisrätt
Kyckling wraps

30 mars 2011

o la la

Nyputsade fönster


Solen, tillsammans med min bloggande vän, gav mig lite lust att pusta fönstren.
Nu kan man faktiskt stå ute i bara t-shirt, härligt.
Men var tog solen vägen?

Frittata

Snabb, god och enkel vardags mat = Frittata
Det är en paj utan pajdeg kan man säga, perfekt för oss som gillar GI/LCHF
400g Nötfärs
1 rödlök
2 röda paprikor
4 ägg
4 dl grädde
1 tsk sambal oelek
1 kruka Timjan
1/2 dl olivolja till stekning
salt
peppar

Sätt ugnen på 175°C.
Skala och skiva rödlök.
Strimla paprikan.
Finhacka timjan.

Fräs rödlök, paprika och timjan i olja tills det har mjuknat.
Tillsätt färsen, salta och peppra.
Stek till färsen har fått färg.

Lägg färs och paprikablandning i en ugnsfast form.

Vispa ägg, grädde och sambal.
Slå i formen.

Grädda cirka 20 minuter.

Servera en fräsch sallad till detta. Förslagsvis med fetaost och oliver.

Jag använde blandfärs istället för nötfärs och det blev en aning flåttigt för ögat, men det smakade bra.


Tyvärr har min dator ätit upp fotot jag tog på hela pajen, så ni får hålla till godo med det andra.

29 mars 2011

Kyckling med bacon och paprika

Gjorde den här härliga grytan igår.
Jättegod och passar bra för oss som kör GI el LCHF.



För 3-4 port

ca 600g kyckling filé
2 paprikor
5-6 champinjoner
1 pkt bacon
3 dl crème fraiche
1 tsk paprikapulver
2 msk tomatpuré
0,5-1 tsk malen chilipeppar
ev sambal oelek

Gör så här

Skär kycklingen i bitar, stek dem så de får en fin stekyta, och nästan blir genomstekta.
Lägg över dem på ett fat.

Strimla paprika och skiva champinjonerna. Stek några minuter.

Häll på crème fraiche, paprikapulver, tomatpuré och chilipeppar och rör om. Lägg på kyckling bitarna och låt puttra ca 10 minuter. Rör om då och då. Smaka av och tillsätt ev sambal oelek.

Klipp bacon i mindre bitar och lägg på. Låt puttra ytterligare ca 5 minuter. Rör om då och då.

Servera med en härlig grönsallad.

28 mars 2011

Frukt spett



Idag har en av tjejerna med en kompis hem från skolan.
För att göra frukten lite mer lockande så fick de trä sina egna spett.
Uppskattat.

27 mars 2011

Glassprinsesstårta

Idag var det äntligen dags för 10-års kalas.
Vi började med 2 timmar i gymnastikhallen och därefter gick vi hem och fikade.
Dagen till ära hade jag gjort en glassprinsesstårta.
Dottern älskar prinsesstårta men ville ha glass på kalaset, då blir det ju till att kombinera.

Så här gör man.

Pudra en rund plastbunke med florsocker.
Klä insidan av bunken med marsipan (finns på rulle)
Ställ bunken i frysen en stund.
Tryck fast ett 2 cm tjockt lager vaniljglass på marsipanen och ställ tillbaka skålen i frysen.
Rör ner hackade chokladflisor i ca 1 liter fruktglass.
När lagret med vaniljglass stelnat lägger man fruktglassen i mitten.
Låt all glass stelna i några timmar.
För att lättare få ur glasstårtan ur formen kan du doppa den snabbt i varmt vatten innan du vänder den uppochner.

När glassen skärs upp ser skivorna ut som saftiga vattenmeloner.



Vita rosor på tallrikarna förhöjde stämningen och kalaset gick kanonfint.

Mina favoriter

Vita tulpaner har varit standard här hemma hela säsongen.
Men av någon anledning tog de helt slut i hela stan för någon månad sedan.
Nu äntligen, har jag lyckats få tag på dem igen.
Såå fint.

Även om jag verkligen längtar efter sommaren, så vill jag inte att tulpan säsongen ska ta slut.
Men med lite tur så äter inte rådjuren upp mina tulpaner ute i landet i år. Men jag förstår att de gillar dem.

26 mars 2011

Äntligen helg

Vilket hos oss innebär god mat.

Lime och chili gryta


Lime och chili gryta är en av mina favoriter, jättegott med klyftpotatis till, som man riktigt kan mosa in såsen i. Det är liksom såsen som är grejen.
Recept kommer.
Ett vin som vi gillar mycket just nu är Roodeberg (nr 7451).
Fruktig, rökig smak med inslag av fat, mörka bär, tobak, lakrits och vanilj.
87kr/flaska

25 mars 2011

Matiga GI våfflor

Gjorde även dessa härliga våfflor med ishavsröra.
Gott och dessutom lägre gi än vanliga.

2 dl dinkelmjöl
2 msk fiberhusk
1 tsk bakpulver
1/2 tsk salt
2 dl mjölk
3 ägg
100g smält smör
2 dl mineralvatten , naturell

Rör ihop alla ingredienser, mineralvattnet sist.
Servera med denna goda ishavsröra.

1 dl grekisk yoghurt
1 dl majonäs
125-150 g hackade crabsticks
1dl kräftstjärtar
1 msk hackad rödlök
svartpeppar

Garnera gärna med en kvist dill

Våffeldagen

Vi har haft fikagäster idag och så klart var det våfflor som gällde en dag som denna.



Förutom sylt och grädde är det gott att servera med florsocker och riven choklad

Med den här smeten blir det massor av våfflor, perfekt när man blir många.

200 gram smält smör
4 ägg
6 dl kolsyrat vatten ( naturell)
5 1/2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver
3/4 tsk salt


Smält smöret och låt svalna.
Vispa ihop äggen lätt, sikta ner alla torra ingredienser och blanda.
Tillsätt det kolsyrade vattnet och det smälta smöret i smeten.
Vispa för hand tills du fått en fin klumpfri smet.

Men våren utanför fönstret blev det till att servera ute på altanen.
Härligt.

Vårfint

Pärlhyacinter är ju ett måste på våren. Får bli ett gäng inne under tiden som vi väntar på att de ute ska komma upp.

24 mars 2011

Leos lekland

Barnen är lediga från skolan idag och jag tar en semesterdag.
LEOS LEKLAND, here we come.....
Hoppas det är ganska folktomt, det är ju ändå bara en vanlig torsdag.

23 mars 2011

Snyggt jobbat

Den här har stora tjejen gjort på en "sykurs" på fritids. Tycker den är så härlig.

Och den här helt underbara har hon gjort i syslöjden.

Inte utan att man blir stolt när barnen kommer hem med så jättefina saker.

Härliga sol

Efter en dag på jobbet så är det härligt att sätta sig ute och ta en kaffe i solen.
Barnen åker inlines och jag dricker kaffe och läser dagen reklam..
Haha, man kan ju bli glad av mindre.


Här ute i landet är det i allafall vår på riktigt nu.

22 mars 2011

Hallongrottor

I eftermiddag har vi bakat Hallongrottor.
En klar favorit hemma hos oss just nu.

ca 20 st Hallongrottor

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk bakpulver
2 vaniljsocker
200 gram smör

Fast hallonsylt

Gör så här:

Ställ ugnen på 200 grader.
Blanda de torra ingredienserna i en skål.
Tärna ner smöret och knåda ihop till en deg.
Låt gärna degen vila i kylskåpet en stund, då blir den lättare att arbeta med.
Forma degen till runda bollar och lägg i muffinsformar.
Gör en liten grop i varje boll och fyll upp med sylt.

Grädda hallongrottorna i mitten på ugnen i ca 10 minuter.

21 mars 2011

Underbara filur

Rubriken passar både till nallen på fotot och till min lilla dotter.


Jag blev ärligt sagt makalöst överraskad när min 6-åring kom hem med denna fantastiska skapelse från fritids. Visste inte att hon var så duktig på att sy!
Älskar den.

20 mars 2011

Tiramisu på vårt sätt


Idag har jag förgyllt vår dag med en underbar Tiramisu som jag gjort med Xanté istället för Marsalavin. Och som chokladälskare tillsätte jag lite mörk choklad också.

Vill utfärda en varning dock.
SMAKA INTE PÅ MASCARPONEKRÄMEN
för då kommer det inte bli något kvar, den är så vansinnigt god.

Till 6 portioner

3 st Ägg
55g Socker (knappt 3/4 dl)
250g Mascarponeost
5cl Xanté
1,25 dl Kaffe, varmt och starkt
15st Savoiardikex
100g mörk choklad
2 msk kakao


Tillagning

Vispa äggulor och socker poröst.
Tillsätt mascarponen och arbeta in den.
Vispa äggvitorna till ett fast skum och vänd ner det i mascarponeblandningen.

Blanda likör och kaffe.
Doppa kexen ganska snabbt i kaffet och lägg dem sedan på botten av en serveringsform eller i sex portionsskålar.

Smält chokladen.
Täck kexen med mascarponekrämen och bred på ett tunt lager smält choklad.
Upprepa med en likadan omgång till.

Täck formen eller skålarna med plastfolie och låt tiramisun stå i kylskåp i minst 5 timmar, gärna över natten

Sikta över kakaopulver strax före serveringen.

Underbart gott!

19 mars 2011

Med ett brev på posten.

När vi var på kulturskolan i veckan, blev lilltjejen fotad av lokala pressen när hon testade blockflöjten.
Dagen efter var hon i tidningen. Jättekul verkligen.
Nu har vi ett brev från tidningen.
En bekant till mig som jag inte träffat på länge jobbar på tidningen, hon hade gjort en jättefin löpsedel på vår tjej. Den skickade hon till oss på posten.
Oj vad glädjande, väldigt överraskande. Den ska upp på väggen nu. Dessutom jättekul att spara..

18 mars 2011

Helgmiddag

På helgerna lagar vi ofta fläskfilé med stekta grönsaker och gratäng/klyftpotatis.
Idag blev det gratäng.



Grönsakerna bör provas, urläckra.

Till dem behövs:
röd paprika
sockerärtor
rödlök
chili

Skär paprikan i bitar
dela sockerärtorna på mitten
klyfta rödlöken i 6 klyftor
Hacka chilin grovt, mängd efter sort och smak.
Stek alltihop i olja lite snabbt, salta & ev peppra.


Till detta provade vi ett vin som vi aldrig provat förut.
Yellow Tail Cabernet Merlot (nr 6405)
Ungdomlig, mycket fruktig, syltig smak med inslag av svarta vinbär, blåbär och vanilj.
73kr/flaska
GOTT, det kommer vi garanterat att köpa igen.

17 mars 2011

Vårtecken

Solen lyser med sin frånvaro och det är kallt...
Men kanske finns det hopp om våren.
Har några sötnosar i landet här.

16 mars 2011

Kulturskolan

Igår vi vi på kulturskolan på öppet hus.
De barn som ville fick prova på massor av olika instrument.
Stora tjejen går redan på Kulturskolan, igår var vi där för att lilltjejen också vill. Tanken var att hon skulle prova fiol som hon varit sugen på att spela lääänge. Men efter att ha provat på både det ena och det andra så kom hon fram till att det hon vill lära sig, det är.....
Cello.


Till omusikaliska mammas stora glädje.
Tydligen är det bra att börja med fiol/cello så tidigt som möjligt, gärna redan i förskolan. Och jag tycker Cello är ett väligt elegant och vackert instrument.
Det ska bli så roligt, hoppas hon får börja väldigt snart och att hon kommer att tycka det är roligt.

15 mars 2011

Tomatkyckling

Det låter inget vidare kan jag själv erkänna.
Men det är faktiskt jättegott.
Enkelt och festligt, perfekt för att lyfta en vanlig tisdag.
Äter du GI el LCHF passar det utmärkt, om du bara väljer bort potatisen.





För 4 stora portioner

4 kycklingfiléer
8 tomater
4 stora vitlöksklyftor
2 msk olivolja 1 msk smör
Salt, svartpeppar ur kvarn
Färska basilikablad

Dela tomaterna i halvor och skär bort kvistfästena. Dela varje halva i 3-6 bitar.
Skala och finhacka vitlöken.
Ställ allt åt sidan.

Värm en stekpanna, i med olja och lite smör.
Bryn kycklingfiléerna på ganska stark värme, ca 3 min på varje sida så att köttet får fin yta. Salta & peppra.
Lägg i hackad vitlök och låt den steka med vid sidan om kycklingen i högst 1/2 minut.
Lägg sedan i de grovt skurna tomaterna och låt allt puttra under lock ca 5 minuter. Ta av locket och låt puttra ca 12 minuter till. Vänd filéerna efter halva tiden.
Kontrollera att kycklingen är genomstekt.
Strö över basilika.

Till detta serverade jag potatis och morot som klyftats och ugnsbakats med massor av olivolja och flingsalt.
Och en stor fräsch grönsallad.

13 mars 2011

Morgonlycka





Lyckan var stor när vi till söndagsfrukosten upptäckte att dessa små sötnosar tittat fram. Igårkväll såg vi inte skymten av dem.

12 mars 2011

Kyckling wraps

Ikväll är det kycklingwraps som gäller.
Fantastiskt goda, t.o.m vår kräsna 10-åring älskar..

För 4 personer

4 kycklingfiléer
2 röda Paprikor
2 rödlök
4 dl Creme fraiche
1 dl Sweet chilisås
cayennepeppar efter tycke och smak

Tillbehör :
Tortillasbröd
Sallad
gurka
tomat
majs


Gör så här:
Skär kycklingen i strimlor och bryn dem tills de inte längre är rosa.
Bryn även paprikan och löken lätt , tillsätt creme fraiche , sweet chilisås & cayennepeppar.
Låt koka upp och smaka av.

Serveras i tortillabröd med en god sallad.

Till detta har vi ett av vårt vita favoritvin som passar jättebra till chilistark mat.
De Bortoli (nr 6403)
Halvtorr, blommig, druvig smak, inslag av honung, litchi, päron och mandarin.
69kr/flaska
Det är lite sött och passar jättebra till stark mat

11 mars 2011

Äntligen helg

Jag sätter guldkant på min helg.
Hoppas att ni också gör det på något sätt.

a

5 mars 2011

Gyllene Knorren

Det blev bio idag för hela familjen.
Popcorn & Cola är givet till det.
Vi kan alla varmt rekomendera denna filmen.

4 mars 2011

Vårkänslor

Ledig fredag och vår i luften.
Då blev det lite shopping och vårfint i köksfönstret.
Hoppas det blir vår på riktigt snart så vi får njuta av att se krokusarna slå ut.